Ízletes rizike - Lactarius deliciosus

Kalap: 4-8-(11) cm, domborúból kiterülő, de széle fiatalon is enyhén bemélyedő, széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne síkos, sima, színe lazacszín és narancsbarnás, sokszor körkörös zónákkal a kalap szélén. A kalap közepe sötétebb, apró foltokkal, lehet rajta kisebb-nagyobb mértékű zöldes vagy zöldesszürkés elszíneződés, főleg a sértett helyeken.

Lemezek: sűrűk, lefutók, lazacszínűek, élük világosabb, lehet zöldes vagy zöldesszürke elszíneződés a sértett helyeken.

Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5-(3) cm vastag, hengeres, sima, lazacszínű, a felszínén sok különböző méretű, sötétebb gödörkével, lehet rajta zöldes elszíneződés, üreges.

Hús: kemény, fehéres, de a lemezek fölött és a tönk felszíne felé narancsszínű, lassan barnás-narancsra változik, majd több óra után szürkészöldre. Tej narancsvörös íze kellemes, édeskés.

Termőhely és idő: kéttűs fenyők alatt fenyvesekben és elegyes erdőkben, augusztustól novemberig terem.

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba, a rizikék legízletesebb faja.

Megjegyzés: összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is. Elkülönítő bélyegei:  gödörkés tönk  narancsvörös, nem változó tej, kéttűs fenyőkhöz való kötöttség

video_url: 
See video