Gyilkos galóca - Amanita phalloides

Kalap: 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodik. Olív-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. Gyakran benőtten szálas, csak ritkán van rajta fehéres burokmaradvány.

Lemezek: sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek.

Tönk: 7-20 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fehéres, gyakran zöldes, márványozott felületű, lelógó, fehér gallérja és gumós tövén bő, elálló szélű, fehér bocskora van.

Hús: puha, vizenyős, fehér, édeskés szagú, jóízű, de ne kóstoljuk!

Előfordulás: júniustól novemberig, lomberdőben, főleg tölgy alatt, ritkán fenyvesben növő, gyakori faj.

Étkezési érték: halálosan mérgező!

A gomba elfogyasztása után 8-24 óra múlva az amatoxin méreganyagtól csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.

Megjegyzés: a ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca (A.verna) nagyon hasonlít rá. Az ehető erdőszéli csiperkével, fehér tarlógombával, a mérgező citromgalócával téveszthető össze.

video_url: 
See video